# Geocaching: žaidimas, kuris padeda pažinti neregėtas vietas!

2016-09-20 | Komentarai išjungti - # Geocaching: žaidimas, kuris padeda pažinti neregėtas vietas!

Šią savaitę daug rašysiu apie geocaching’ą (lobių žaidimas), nes tai labai puikus užsiėmimas, kuris po truputį tampa mano hobiu!

Pakalbinau lobiautoją Aurimą Dirsę, kuris savo sąskaitoje turi 1889 lobį! Į dešimtuką daugiausiai radusių lietuvių, jis nepatenka, bet pašnekovas nežada sustoti.

Tad su Aurimu pasikalbėjome geocaching’o tema. Jūsų dėmesiui mūsų pokalbis.

geo1

– Kada ir kaip atradai geocaching’ą?

Žygio metu po Pavilnių regioninį parką, viena, naujai sutikta mergina parodė už ženklo į piliakalnį padėtą dėžutę su niekučiais viduje.

– Su kokiu tikslu renki lobius?

Atrasti naujas nematytas vietas, į kurias pakviečia lobiukų kūrėjai. Geocaching’as suteikia tikslą eiti ten, kur paprastai nenueitum.

Aktyvus laisvalaikis, keliavimas ir turizmas, įdomių vietų lankymas, istorija, alpinizmas, orientavimasis, fotografija, rašymas, kriptografija bei galvosūkiai, žemėlapiai.. visi šie pomėgiai puikiai telpa į geocaching’o apibrėžimą. Tad jei bent vienas atitinka, manau geocaching’as turi patikt.
– Lobių rinkti važiuoji vienas ar į keliones pasiimi ir kompanijos?

Žinoma smagiau su kompanija. Paprastai lobius renku su Pūga (geocaching’o slapyvardis). Taip pat šis hobis padėjo susipažinti su nemažai naujų žmonių, su kuriais teko leistis į įvairias keliones ieškant lobių.

– Kiek surinktų lobių yra Jūsų sąraše?

Šiuo metu 1889 ir sustoti dar tikrai nežadu..

– Kiek ir kokias šalis esate aplankęs dėl geocaching’o?

Specialiai dėl geocaching’o – nei vienos. Esu radęs lobių devyniose šalyse.
Lobių pilna visur, tad kad ir kokioje šalyje bebūtum, visad galima atrasti laiko lobio paieškoms.
Galbūt ateityje planuosim keliones užsienyje pagal mega/giga renginius. Arba kokias nors specialias keliones paimant kokį nors išskirtinį lobį. Matant kaip kolegos organizuojasi keliones į kalnų viršūnes, kyla ir mums mintys pasidaryti tokių iššūkių.
Dar viena priežastis, pasidaryti specialiai savaitgalio mini geokelionę užsienyje yra dėl suvenyrų – pavyzdžiui kasmet gaunamas suvenyras už žemės lobiuko suradimą. Jau artėja tas metas, kada arčiausiai esantis dar nesurastas tokio tipo lobis bus tik kaimyninėje valstybėje..geo2

– Papasakok kuo skiriasi Lietuvoje rasti lobiai bei užsienyje?

Pavyzdžiui Čekijoje labai dažnai yra daromi renginiai, dėl bet kokių priežasčių. Teko dalyvauti renginyje, kur kiekvieną savaitę vakarais lobiautojai renkasi vis kitame bare tiesiog išgerti alaus. Ten beveik kiekvienas turi savo asmeninį medinuką. O ir retas kuris neturi savo antspaudo.
Manau  Lietuvoje turime tikrai daug kokybiškų ir kūrybiškų lobių. Užsienyje gana dažnas slėpimo būdas yra 35 mm konteineriukai už palangių ir pan. ir tokios slėptuvės turi nemažai FP (lt. mėgstamiausias). O pas mus taip lengvai jau nesužavėsi lobiautojo.

– Įdomiausias rastas lobis Lietuvoje ir kodėl?

Įdomiausi lobiai yra tie kurie palieka daugiausiai emocijų ir įspūdžių, vieno lobio negalėčiau išskirti. Bet vieni įsimintiniausių būtų multi EtnoLietuvos serijos, kurios privertė apkeliauti visą šalį. Taip pat Aplink Lietuvą serija, kada esi toli, toli nuo visko ir važiuoji laukų keliuku, kuris vis siaurėja ir nežinai ar neužstrigsi čia ilgam ar vis tik pavyks pravažiuot.

– Kokio tipo lobiai tau labiausiai prie širdies ir kodėl?

Earth cache – nes visada žinai, kad ta vieta tikrai bus nuostabi, o ir DNF niekada nebus.geo4

– Didžiausias patirtas nuotykis ieškant lobių per geocaching‘ą?

Įsiminė savaitgalio lobiavimas baidare Rubikių ežere. Nuostabaus grožio ežeras bei salos. Atstumai nuplaukti nemaži – pareikalavo nemažai jėgų. Salose žolynų džiunglės su uodų spiečiais. Užuominos ne visur duotos, surast konteineriuką būdavo iššūkis, naktis praleista palapinėje vienoje iš salų. Sutikti ten kiti lobiautojai iš Latvijos. Nardymas kažkur nendrėse, ieškant paskendusių akinių. Bet smagiausia buvo, kai jau atplaukėm į krantą sekmadienio vakare ir basas užmyniau ant bitės. Pasirodo aš joms labai alergiškas (šypsosi). Tad nuotykiai tęsėsi – teko skubiai ieškoti ligoninės. Ligoninėje priėmė, greit vaistai padėjo, bet atsisakė išleisti į namus. Todėl teko iš užrakintos ligoninės naktį viena koja šlubam bėgti pro rūsius, kad ištrūkt namo..

Tad nors atrodo daug privargom, susižalojom, buvom sukapoti uodų, iki ausų nusidilginę viską, daug lobiukų taip ir neradom.. bet vis tiek dabar prisimenu visa tai su šypsena. Ir būtų smagu pakartoti panašius žygius.

– Ar renkate geomonetas? (jei taip kiek jų turite?).

Jau turime apie 15 gautų / rastų skirtingų monetų. Bei esame išleidę dvi savo LWG 2015 ir 2016 metais. Planuojame išleisti ir 2017 naują savo monetą, tikrai verta jas turėti. Malonu tiek jas dėlioti į lobius tiek mainytis su kitais.geo3

– Ar turite keliauninką (travelbug’ą), kuris jus lydi kiekvienoje kelionėje?

Turėti nuosavą keliauninką – patogu. Gali sekti savo keliones žemėlapyje, skaičiuoti nukeliautus kilometrus. Turiu du keliauninkus ir  vieną monetą. Vienas keliauja ant mano kuprinės. Kitas – išleistas ir deja jau pateko į kolekcionierių rankas ir guli kažkokio austro stalčiuje.. Na ir yra etnografinė lietuviška moneta, gauta iš Anubio! Už lobių suradimus, kažkaip dar gaila ją išleisti į pasaulį – graži, baisu, kad pradings..

– Kokie tavo planai, kokios kelionės dar laukia artimiausiu metu?

Rugsėjo pabaiga – Maroke, kartu trumpam aplankant porą šalių. Juozapas_ (geocaching’o slapyvardis) dažnai prasitaria savo FB puslapyje apie įvairius pigius bilietus, tad tenka jais pasinaudoti.

Na o savaitgaliai treilams bus skirti. Ruduo pats tinkamiausias metas miškuose lobių ieškot – lapai nukritę, erkės ir uodai, per vasarą pasisotinę, užmigę bus.

Tikiuosi pokalbis su lobiautoju neprailgo. Tad ačiū, kad skaitėte ir iki kitų kartų!

p.s jei radote gramatinių klaidų praneškite – FB Motiejus Baublys. Ačiū.

 

 


Komentarai

Privalote bti prisijungę, jei norite komentuoti.

Name (būtina)

Email (būtina)

Interneto puslapis

Speak your mind

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Eiti prie įrankių juostos